Sivut

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

28-vuotta lasissa

Ja näin on tullut aika juhlistaa omaa syntymäpäivääni!
Koska rakastan leipomista ja juhlien järkkäämistä, niin meillä juhlitaan kaikkien syntymäpäivää, oli sitten mittarissa yksi, kaksi tai sata. :)








Vaikka olenkin erittäin perso makealle, niin tykkään myös kahvipöydässä pienestä suolaisesta.
Pakkasessa vielä viime kesän kanttarellit houkutteli ja halusin käyttää ne pois. Vaihtoehtoina oli hyvinkin perinteinen suolainen kanttarelli-piirakka tai hiukan erilaisemmat kanttarelli-pasteijat tai ihanan helpot suolakeksit kanttarelli-täytteellä.
Lopultan löysin netin ihmeellisestä maailmasta ihanan ohjeen pienistä kanttarellipiiraista.
Pienellä muutoksella sain ohjeesta omanlaisen ja omaan suuhun sopivamman.
Ja koska kanttarelli on hyvinkin mielipiteitä jakava raaka-aine, olihan minun pakko tehdä kanttarellin kaveriksi broileritäytteisiä piiraita
Kuvaa ei näistä luomuksista valitettavasti ole, koska unohdin sen täysin.

Kanttarelli- ja broileripiiraat

1 pkt ruistaikinaa (pakasteesta)
Täyte
2 rkl voita
5 dl kanttarelleja tai 250 g broilerin jauhelihaa
3 dl kypsäksi keitettyjä ohra suurimoita
1 ps sipulikuutioita (pakaste)
2 keitettyä kananmunaa
2 tl suolaa
2 tl rakuunaa
100 g ruohosipulituorejuustoa
200 g ranskankermaa
1 dl tillisilppua kanttarelli täytteeseen / 1 dl basilikasilppua broileri täytteeseen

Voiteluun
1 kananmuna

Otin taikinan pois pakkauksesta ja huoneenlämpöön sulamaan.
Keitin ohra suurimot pakkauksen ohjeen mukaan.
Paistoin kanttarellit pannulla voissa, jotta saan ylimääräisen nesteen pois.
Lisäsin sipulikuutiot kanttarellien sekaan ja paistoin vielä hetken.
Otin kulhon, jonne pilkoin keitetyt kananmunat ja lisäsin kanttarelli-sipuliseoksen, suolan, rakuunan, tuorejuuston ja ranskankerman. Sekoitin täytteen tasaiseksi.
Kun ohra suurimot oli valmiita, lisäsin ne täytteeseen. Lopuksi silppusin tillin ja sekoitin.

Broileritäyteen valmistin aivan samanlailla kuin kanttarellitäytteen.

Kun ruistaikina oli sulanut pääsinkin rypytys hommiin. Piti jälleen avata netin ihmeellinen maailma ja tutustua kuinka perinteisiä karjalanpiirakoita rypytetään.
Kaulitsin ruistaikinan melko ohueksi. Käytin juomalasia apuna ja painelin ympyrän muotoisia piiraspohjia. Kun kaulitusta taikinasta ei saanut enempää piiraspohjia painettua, oli se helppo jälleen vaivata kokonaiseksi taikinaksi ja kaulita levyksi uudelleen.
Ympyrän muotoisen pohjat kaulitsin vielä pitkittäis suunnassa ohuemmiksi, niin että niistä tuli soikeita, laitoin noin ruokalusikallisen täytettä ja rypytin. Rypytys on paras aloittaa piiraan keskeltä ja edetä päitä kohti.

Ennen paistamista piiraat voitelin munalla ja paistoin sitten noin 20 minuuttia uunin keskitasolla 225 asteessa.



Kakku oli hyvinkin perinteinen. Koska rakastuin mustikka-vaniljarahkaan, oli tämänkin kakun täytteenä samainen täyte kuin vapun donitsikakussa.
Lisäksi kakkupohja oli jälleen gluteeniton kakkupohja, mutta tällä kertaa kuuden kananmunan. Kuuden munan pohja löytyy alta, mutta neljän munan pohjan ainekset löydät
täältä.
Kakun koristeluaihe tuli lempikukastani, auringonkukasta. Joka kesä haen kimpun auringonkukkia torilta terassia koristamaan. Vielä tähän aikaa vuodesta ei paikallisen torin kukkamyyjällä olle auringonkukkia, joten tämän saman ilon sai tuoda kakku.

Auringonkukkakakku

Pohja
6 munaa
2,5 dl sokeria
2,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Vaahdotin munat ja sokerin vaahdoksi.
Sekoitin perunajauhot ja leivinjauheen keskenään, lisäsin vaahdon joukkoon siivilän läpi hyvin varovaisesti sekoittaen. Niin että taikina on juuri ja juuri sekaisin.
Voitelin irtopohjavuoan, jauhotin murskatuilla riisimuroilla ja kaadoin taikinan vuokaan.
Paistoin uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kypsyyden kokeilin tikulla.

Täytteenä toimi tosiaan jo edellä mainittu mustikka-vaniljarahka täyte, jota hiukan sovelsin
tähän kakkuun sopivammaksi.
Täyte
4 dl vispikermaa
3 prk mustikka-vaniljarahkaa (Arla)

Vispikerman vatkasin, josta otin noin 4-5 rkl vatkattua vispikermaa sivuun.
Lopun vispikerman sekoitin rahkan kanssa sekaisin.

Kakkupohjan halkaisin kolmeen osaan. Kostutin mehulla ja laitoin kerma-rahkatäytettä puolet. Seuraava kakkukerros, kostutus ja loppu täyte. Lopuksi tuli päällimmäinen kerros, jonka myös kostutin, mutta nyt levitin sivuun otetun vispikerman päälle.

Koristelussa käytin valkoista sokerimassaa, jonka värjäsin keltaiseksi ja oranssiksi. Lisäksi käytin ruskeita eli suklaan makuisia strösseleitä.
Koristelun tekoa helpotti huomattavasti aikaisemmin tehty paperipiirros, josta olin leikannut lehtien muotit. Piirros toimi myös hyvänä apuna auringonkukkaa tehdessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti